Sidor

onsdag 30 maj 2012

BARMHÄRTIGHET OCH GLASS



Då och då blir det lite illustrationer till Barntidningen Just dé. De två översta är till en artikel om mobbning, med en koppling till hur den barmhärtige samariten gick till väga. Gott att bli påmind om det. Den nedersta bilden är gjord till en text om "glassmysteriet". Vem åt upp min glass? Tre personer är huvudmisstänkta. Bland annat familjens kungspudel...

onsdag 23 maj 2012

SURREAL



Min barnmorska säger att jag kan bli mamma vilken dag som helst. 

Här lunkar man runt och städar sin lägenhet, kokar sina makaroner och borstar sina tänder. Och så lurar ett sådant under bakom knuten. Surreal!


måndag 21 maj 2012

TAVLA TRE, TAVLA FYRA

Fyra tavlor blev det, har jag berättat. En av tavlorna är ytterligare en variant på "Ett slag för dig" och den andra här är en tolkning på låten "Väljer dig" som var en av låtarna på mitt och Simons bröllop. Ord som etsat sig fast.

ETT SLAG FÖR DIG

Ljuset från din bil
skär hål i vinterväggen
Du kör oss genom Sverige
och den stora ensamheten
Kapell och industrier
det är nedsläckt, det är ny tid
och vi bär den inom oss
samma såg, samma raseri

Varje cell i min kropp saknar dig
Varje slag i mitt bröst är ett slag för dig


VÄLJER DIG

Vad som än hänt med dig
och hur det än visar sig
jag kan vara där mitt i ditt krig

din första hjälp
Varje väg vi går försvarar oss nu

tisdag 15 maj 2012

TAVLA ETT, TAVLA TVÅ

Min konstutbildnings slutprojekt hade jag planerat upp på minutiös nivå innan jag skulle presentera idén för min handledare. Huvudtanken var att tolka min favorit Tomas Andersson Wijs texter genom måleri. Rent formmässigt hade jag skissat upp otroligt detaljerade skisser med massor av olika objekt och tankar invävda i bilden. Man kan säga att skisserna var informationspackade. Jag visade upp mina skisser och berättade vad jag hade tänkt för min handledare och han ba: nej, gör nåt annat. Ehm, ja det var det där med ändrade planer. Jag gillar ju inte alls det. Jag vill göra på mitt sätt, hålla mig till min planering. Men okej. Han gillade idén att tolka texterna men tyckte att jag inte skulle planera så mycket innan jag satte penseln i färgen. Samt förenkla. Detta var tidernas utmaning för en som har en förkärlek för detaljnivån. Jag tyckte att det var grymt jobbigt och diffust i början, men efter ett tag kom jag in i ett friare sätt att måla som var njutbart på många de vis. Allt som allt blev det fyra stora tavlor. Här är två av dem.

ETT SLAG FÖR DIG

Här i sätet bakom ditt sitter jag och håller fast ett regn så gott jag kan. 
Du pratar med din nya röst och din blick är stängd. 
Varje plats vi far förbi är ett minfält jag kan sprängas på. 
Om jag hade hud, behövde jag dig då. 

Varje cell i min kropp saknar dig. 
Varje slag i mitt bröst är ett slag för dig.

SENA TÅG

Du slumrar till 
och när du vaknar har sommaren bytt färg
och du andas in 
en luft så hög klar kommer nu ikväll 
och tar över dig

Sena tåg kommer också fram
Vem vet vad du vann och förlora
Håll din blick fast och håll ditt spår
Där ditt hjärta slår ska du vara.

söndag 13 maj 2012

Ur skissboken

Trots att jag flyttat hem till Svea igen är jag fortfarande en elev. Det mesta av min konstutbildnings slutprojekt fick av praktiska skäl göras innan jag for, men jag knåpar vidare lite på distans med skissböcker och skrivuppgifter. I slutprojektet fick jag som tidigare nämnts här i bloggen en släng av kroki-längtan. Och då med kvinnan som föremål snarare än mannen eftersom jag i utbildningen endast haft kroki med manliga modeller. No offence, alla män, men de kvinnliga formerna är så mycket mer intressanta i just detta avseende. Här är några av brudarna som kommit till längs vägen.








torsdag 10 maj 2012

Stress eller harmoni






Två illustrationer till en artikel om stress kom till för ett tag sen. Helst vill man vara den nedersta kvinnan som joggar lite lagom lätt fram genom livet i harmoni med sig själv. Det blir göttigast så.

söndag 6 maj 2012

Från det ena till det andra

Sen senaste inlägget har jag bytt denna sovrumsutsikt

till denna.

Äventyret England har nått sitt slut. Två mycket speciella och härliga år av konststudier fick jag. Det har varit fantastiskt. Jag känner att utbildningen gett mig det jag sökte: mer praktisk erfarenhet i konstutövandet vilket gör att jag nu kan våga tänka på min framtid som bildlärare och även smaka på att kalla mig själv konstnär. Kanske trodde jag att utbildningen skulle ge mig mer raka besked och kunskaper om vad konst är. Men istället jäste hela konst-degen sig ännu större vilket gjorde detta ämne så mycket mer intressant, besvärligt och tilldragande. Jag har bara börjat nosa på konstens ljuvliga värld och den luktar så gott, så jag vill gärna ha mer.

Tillbaks i Sverige är jag nöjd med mina två Englandsår men också lycklig över att vara hemma igen. Underskatta ALDRIG tillgängligheten till de nära vännerna, familjen och filmjölk. Nu ska här födas barn om bara några veckor. Livet, livet... Crazy stuff!